aydıncık gezilecek yerler

COĞRAFİ DURUM
Orta Toroslar’ın Akdeniz’e inen kolları üzerinde yerleşmiş olan Aydıncık İlçesi dağ ve deniz arasına sıkışmış olması nedeniyle arazi yapısı son derece engebeli ve dağlıktır. Toros dağlarının batıya uzantıları olan tepeler, İlçenin kıyı kesiminden en yüksek noktalara ulaşır.
Söğüt, Akçam, Dutlu ve Bozdağ İlçenin önemli dağlarıdır.
İlçe merkezinde tarıma elverişli olan, kıyıdan başlayıp kuzeye doğru devam eden 3-5 km.lik alan içerisindedir. İlçede çeşitli yaylalar ve dereler bulunmaktadır. Menekşe, Kızılyokuş, Gözsüzce ve Soğuksu önemli akarsularıdır. Aydıncık’ın iklimi Akdeniz iklimidir. TARİH
Antik çağda Celenderis-Kelenderis- Gilindire olarak bilinen kent Kıbrıs’a en yakın bölgede bulunması nedeniyle eski çağlarda önemli bir tarihi liman kenti olarak gelişmiştir. Fenikeliler zamanında kurulduğu düşünülen Kelenderis sırasıyla, Persler, Selefkoslar, Romalılar, Bizanslılar, Araplar, Selçuklular, Karamanoğulları ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerini yaşamıştır.
Selçuk Üniversitesi tarafından İlçede gerçekleştirilen kazılarda İlçenin tarihinin Hititler dönemine kadar uzandığını göstermiştir. İlçe merkez ve çevresinde eski dönemlere ait çeşitli tarihi kalıntılar vardır. Yapılan çalışmalarda ve arkeolojik kazılarda Selefkoslar döneminde seramikler, Roma döneminden tiyatro, anıt mezar, Bizanslılar döneminden kap, kacaklar-stater bulunmuştur.
Aydıncık; 1915 yılına kadar bugünkü anlamda İlçe teşkilatına sahip ve Gülnar İlçesinin merkezi olan bir yerleşim birimi iken,  1915 yılında Gülnar ilçe merkezininin 30 km  Anaypazarına nakledilmesinden sonra ilçe merkezi kimliğini kaybederek bucak merkezi olmuş,1987 yılında da, Gülnar’dan ayrılarak müstakil İlçe olmuştur.
TARİHİ VE KÜLTÜREL VARLIKLAR 
Kelenderis, yüzyıllar boyunca ve kesintisiz biçimde iskan edilen kentlerden biri olması nedeniyle, Antik Çağlardan günümüze kadar ulaşan kalıntıları çok azdır. Başlıca tarihi ve doğal varlıkları Liman Kalesi, Liman Hamamı, Tiyatro, Dört Ayak anıt mezar ve yakın zamanlarda keşfedilen aynalı göl mağarasıdır.EKNOMİİlçe ekonomisi çok büyük oranda tarıma dayanmakta olup turizm son yıllarda gelişme göstermektedir. Seracalık ve özellikle salatalık üretimi ilçe tarımında çok önemli yer tutmaktadır. İlçe merkezinde özel yatlar ve balıkçı teknelerine barınaklık yapan Aydıncık marina limanı mevcuttur. İlçe merkezi ile Karatepe turizmin geliştiği bölgelerdir.

kaynak: http://mersin.gov.tr/aydincik

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir