Tisan Koyu tisan adası Aphrodisia

TİSAN YARIMADASI KİLİKYA AFRODİSİASI
Halk arasında Ovacık Yarımadası olarak bilinen, arkeoloji literatüründe Kilikya Afrodisiası diye geçen bu antik yerleşim merkezine Silifke – Anamur karayolunun 35. Kilometresinde güneye ayrılan tali bir yolla varılır. İ.Ö. XII. yy’da yapıldığı tahmin edilen ve toplam uzunluğu 4 kilometreye yaklaşan kiklopik sur duvarları ve burçlar görülebilen en eski kalıntılardır.
Antik kentin en önemli eseri St. Pantaleon Kilisesi’dir. İ.S. IV. yy’a ait kilisenin tabanı tamamen mozaikle kaplıdır. Geometrik şekiller, bitki ve kuş motifleriyle süslü mozaik taban oldukça iyi korunmuş durumdadır.Şövalye evleri, sarnıçlar ve nekropol görülebilecek diğer antik kalıntılardır.

Akdeniz’in saklı cenneti olarak bilinen Tisan, Silifke’nin Yeşilovacık ilçesinde dağların ardında saklı bir yarımada. Bu adaya virajlı yüksek bir tepe aşılarak ulaşılıyor ancak daha yoldayken değdiğini anlayacaksınız. Sağınızda çam ağaçlarının olduğu orman solunuzda sahil kenarındaki beyaz evleriyle Bodrum’u andıran Tisan Koyu’nun kuşbakışı manzarası sizi adeta büyülüyor. Hem bir an önce aşağıya inmek hem de durup dakikalarca bu manzarayı seyretmek istiyorsunuz.

Maviyle yeşilin buluştuğu bu muhteşem koyun Kıbrıs Barış Harekatı sırasında helikopterle oradan uçan bir albay tarafından keşfedildiği söyleniyor. Daha sonra bölgeyi gezen albay arkadaşlarıyla Tisan Yapı Kooperatifi kurarak 1976 yılında bir site inşa ediyor ve tatil bölgesi olan yarımada da adını bu kooperatiften alıyor.

Tisan

Zamanla yazlıkların çoğaldığı Tisan berrak suyu ve sakinliğiyle Ankara başta olmak üzere değişik kentlerden ve yurt dışından gelen tatilcilerin vazgeçilmez adresi oluyor.

Yarımdada doğu ve batı olmak üzere beyaz kumlu, turkuaz renkli iki koy ve doğuya bakan koyun karşısında, tatilcilerin yüzerek gidip gelebilecekleri mesafede iki de ada yer alıyor.

Tisan Koyu

Yarımada doğal güzelliği kadar tarihi kalıntılarıyla da dikkat çekiyor. Bazı kaynaklara göre, yarımadanın geçmişi milattan önce 7. yüzyılda kurulan bir Yunan kolonisi olan Aphrodisias’a kadar uzanıyor.

Buna göre Tisan bölgesi aynı zamanda tanrıça Afrodit’e adanan anlamına gelen antik Aphrodisias (benzer isimle Aydın’da da bir yerleşim olduğundan karıştırılmaması için Kilikya Afrodisiası olarak da biliniyor) yerleşiminin de bulunduğu tarihi bir bölge.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir